top

 

Start Biblioteka
Materiały z warsztatów - ogrodnictwo, florystyka i ziołolecznictwo PDF Drukuj Email

b_350_265_16777215_0___images_stories_przyroda-rosliny_rubus_sz-Rubus-idaeus3.jpg

 

Dżem malinowy dla dzieci bez cukru bez pestek

  • 1 kg malin
  • 1 opakowanie pektyny jabłkowej
  • ewentualnie 1-2 łyżki glukozy, jeżeli owoce są bardzo kwaśne

Zaczynamy od słoików. Porządnie je trzeba wyszorować, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzałkę na 120 C.
Maliny rozgnieść widelcem, aż puszczą sok, zagotować na minimalnym ogniu. Dokładnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać pektynę, ponownie zagotować. Przelać gorący dżem do gorących słoików. Zakręcić szczelnie. Można po prostu odstawić pod kocyk, żeby zassały, albo zostawić w piekarniku nastawionym na 100 C na 15 minut, jednak nie dłużej, bo pektyna może się rozgotować. Pasteryzowane przetwory powinny się dobrze przechowywać, nawet bez dodatku cukru. Świeży dżem jest trochę zbyt rzadki, ale po nocy w chłodzie gęstnieje.

Aha, pestek nie wyrzucajcie! Świetnie się nadają na peeling :)

 

Sok z aronii

  • 3-4 l wody
  • 2 kg aronii
  • 300-400 świeżych liści wiśni
  • 2 kg cukru (można dać mniej)
  • 0,5 kg cytryn lub 3-4 dkg kwasku cytrynowego

Liście wiśni dają wiśniowy smak i zmniejszają cierpkość owoców. Dojrzałe owoce aronii należy umieścić w garnku warstwami na przemian z liśćmi wiśni.
Zalać wodą i gotować 10-15 minut od momentu wrzenia. Całość odcedzić, dodać cukier i sok z cytryn, zamieszać ponownie zagotować do momentu wrzenia, zabutelkować i stosować - nie tylko w okresie zimowych przeziębień.

Kilka kropli spirytusu przed zakręceniem ochroni przed powstawaniem pleśni można nawet przetrzeć spirytusem wieczko przed zakręceniem słoika.

 

Nalewka z aronii

  • 3 l wody
  • 2 kg aronii
  • 300-400 liści wiśni
  • 2 kg cukru można dać mniej
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cytryn

 Owoce przemrozić przez 1-2 dni. Potem razem z liśćmi wiśni zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować od momentu wrzenia przez 15-20 minut i odstawić do ostygnięcia.
Po tym czasie przecedzić, dodać spirytus i sok z cytryn, (lub kwasek cytrynowy opakowanie) który utrwala kolor.

 

b_350_265_16777215_0___images_stories_przyroda-rosliny_tilia_sz-Tilia-cordata8.jpg

 

Recepta przy przeziębieniu i grypie

  • Kwat Lipy
  • Kwiat Bzu czarnego aa 20,0
  • Kwiat Rumianku 10,0
  • Kora Wierzby
  • Owoc Maliny aa 25,0

D.S. Napój pić gorący po 1/2 szklanki przebywając w łóżku
Wskazaniem jest gorączka w przebiegu infekcji wirusowej lub bakteryjnej

 

b_350_265_16777215_0___images_stories_przyroda-rosliny_rosa_sz-Rosa-canina8.jpg


Odwar z owoców róży

Dwie łyżeczki rozdrobnionych owoców na szklankę ciepłej wody gotować 3 minuty i odcedzić. Pić kilka razy dziennie.
Gorączka przeziębienia, stany pooperacyjne.

 


 

Stare fotografie

x-szynwald-strgl.jpg

Jesień w Szynwałdzie

jesien-2017_IMG1425.jpg

Wydarzenia

  

  

  

  




bottom

© Anna Mądel   2009-2017   Strona wykorzystuje pliki cookies